Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Malebný zákryt ostrova Krk – Novi Vinodolski
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 12th, 2015

Když si představíme pobřeží Jadranu jako šňůrku s korálky měst a městeček, jeden z nejbarvitějších bude určitě Novi Vinodolski. Snoubí se tu krása moře s nádhernou přírodou a historickými památkami. Takže, kdo to tu nezná, měl by se sem alespoň jednou přijet podívat, a kdo zná, tak nám dá určitě za pravdu.

Poloha a doprava

Novi Vinodolski leží na břehu Jadranu v zákrytu za ostrovem Krk. Městečko leží 39 km jihovýchodně od Rijeky, 23 km severozápadně od Senje a 120 km dál od Zadaru. Prochátudy pobřežní silnice D8 (rychlostní silnice E65 ve výstavbě), kterou sem dojedeme třeba z dálnice A6 z exitu 6 po 34 kilometrech. Nejbližší letiště se nachá ve vzdálenosti pouhých 30 km na ostrově Krk a 180 km v Záhřebu.

Historie

První zmínka o obci je z roku 1288, kdy zde vládli Frankopani, a to až do roku 1671, kdy byl poslední potomek tohoto rodu zabit. Nejtěžší časy zde nastaly roku 1496, kdy město zachvátil mor, a následně 1527, kdy město vydrancovali a spálili Turci. Obdobně bylo město vypleněno Benátčany roku 1598 a pak ještě 1615. V roce 1750 město postihlo velké zemětřesení a roku 1757 velká bouře zničila dvě třetiny budov. Lidé zde neměli práci, trpěli hladem a nemocemi, pomoci jim měla výstavba silnice a mostu k Lukavici. K rozvoji města pak přispěla roku1867 výstavba přístaviště. A z města se postupně začalo stávat rekreační středisko.

Mezi 1. a 2. světovou válkou bylo město opět na pokraji chudoby, cestovní ruch ještě neměl na ekonomiku velký vliv, to až po roce 1945 díky centrální regulaci ekonomického systému začal rozvoj průmyslu, cestovného ruchu a také vinařství.

novi vinodolski

Památky

Na počátku 13. století zde byl postaven hrad a kolem se rozvíjelo opevněné městečko. Hrad se dochoval částečně dodnes, také i část opevnění. K historickému koloritu patří i úza křivolaké uličky a malá náměstí.

Na pobřeží jsou zbytky starého města Lopara, pravděpodobně šlo o římskou pevnost, a kostel bl. Panny Maria na poloostrově Glavica se zříceninou paulánského kláštera z 15. století.

Jedna z nevětších staveb města je katedrála sv Filipa a Jakuba, postavená roku 1498 na místě kostela staršího, zvonice je vysoká 36 metrů. Na náměstí Precrikva na Starém městě stojí Biskupský dům.

V budově hradu je dne veřejná knihovna s čítárnou také muzeum se zajímavými a originálními exponáty zejména z minulosti města, s etnografickou kolekcí kostýmů a nástrojů, s archeologickými lezy, uměleckými sbírky, zbraněmi a pod.

Ostrůvek San Marino se nachájen 205 m od břehu a je ozdoben gotickým kostelem sv. Marina (Martina), je zde i nápis z 3. či 4. století.

Kostel Nejsvětější Trojice z konce 15. století stojí nad přístavem, ukrývá některé vzácné liturgické předměty.

Kultura

K největším kulturním akcím patří bezesporu Den Novljanska v lidovém tónu, což je tří denní folklórní akce v podobě karnevalu.

Sport a relaxace

Okolí města nabímožnost pěších výletů, zejména do okolních historických měst, jako jsou Drvenik, Grižane, Bribir Ledenice a Tribalj se sladkovodním jezerem a lesy. Zdejší cestovní kanceláře organizují výlety autobusem do jeskyně Postojna, do Lipice za známi koňmi, do zalesněné oblasti Gorski Kotar a m.j. i na Plitvická jezera. Motorové lodě vozí zájemce po okol i na ostrovy Krk a Rab, ale i do Terstu a Benátek. V Baška se nabízejí slavná vína Žlahtina, uzená šunka a sýr. Populární jsou i cyklotrasy údolím Vinodol na Bribir (5 km) a Grižanu (10 km), ale může se i dál podle výkonnosti každého jednotlivce či skupiny. Ve Vinodolu je také několik rozhledových míst, altánů a podobně.

Cestovní ruch

V roce 1878 rodina Mrzljaku postavila první přímořské letovisko, tzv. Bribirské nábřeží, které je dodnes v soukromém vlastnictví. První pláž vznikla v roce 1886, za tři roky pak známá pláž v zátoce Lisanj. Ubytováse zde snadno sežene třeba přes turistickou kancelář, ale zkušení cestovatelé si pomohou sami. Zde se nabízejí apartmány a penziony Lavanda, Maestral a také jsou zde v okolí mnohé kempy.

Flickr (MountMan Photo)

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.