Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Památky v Zadaru
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: July 5th, 2015

Letní dovolená není pro mnohé jen „válení“ se na pláži, ale také o poznávání krás dané země, ve které se nacházíte. Chcete si projít známé památky, města, národní parky a jiné zajímavosti, které daná země nabízí. Chystáte se na letošní letní dovolenou do Chorvatska?

Pak určitě víte, že Chorvatsko disponuje krásnými národními parky, městy, která jsou bohatá na historii a památkami, které se vám jistě zalíbí. Jestliže plánujete dovolenou poblíž chorvatského města Zadar, pak si určitě udělejte výlet přímo do Zadaru. Památky, které v něm najdete, stojí opravdu za zhlédnutí!

Pevninská brána (Kopnena vrata)

Pevninská brána je součástí bývalého opevnění a také je to hlavní vstupní brána do historické části města. Ještě v 19. století byla Pevninská brána jedinou vstupní branou do města. Vystavěna byla roku 1543 a to architektem Michelem Sanmichelim. Vystavěl jí v renesančním stylu. Pevninská brána má dva malé postranní vchody pro lidi, kteří přijdou pěšky a jeden velký vchod uprostřed. Nad velkým vchodem je vyobrazen na koni svatý Krševan. Město Zadar jej má ve znaku. Brána má tak padací most, který byl zrušen v roce 1875.

Náměstí pěti studní (Trg pet bunara)

Náměstí bylo vybudováno nad velkou nádrží pro sběr vody a je z roku 1574. Voda se zde vytahovala přes pět osmihranných studní, právě po těchto studních získalo náměstí název. Najdete tady i několik historických budov jako například Radnici, Městskou strážnici, Městskou lodžii. Najdete tady také starochorvatský kostelík svatého Vavřince.

zadar

Kostel svatého Donáta (Crkva Sv. Donata)

Dřívější název je kostel svaté Trojice. Je to nejcennější předrománská památka v Chorvatsku a je to také symbol města. Pochází z 9. století. Má výšku 27 metrů a široký je 22 metrů, legenda praví, že jej nechal vystavit zadarský biskup Donát. V 15. století mu byl kostel zasvěcen. Probíhají zde mezinárodní festivaly středověké a renesanční hudby, Hudební večery ve svatém Donátu a to díky skvělé akustice.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.