Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Národní park Krka zaujme všechny milovníky přírody
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: June 20th, 2015

Máte rádi přírodu, bohatou faunu i floru a spousta vodopádů? Pak při návštěvě Chorvatska rozhodně nevynechejte Národní park Krka, který se nachází centrální části Dalmácie nedaleko okresního města Šibenik.

 

Byl vyhlášen v roce 1985 a zaujímá plochu 109 km2. Jeho název je vyvozen ze stejnojmenné řeky, která parkem protéká. Hlavní vodopád můžete navštívit každý den od 8.00 do 20.00 a cena za vstupné pro dospělou osobu je 110 kn. Pojďme si představit, co vše uvidíte!

Vodopády téměř všude, kam oko dohlédne

Národní park Krka je známý nejen díky různobarevným jezírkům, ale hlavně vodopádům, které jsou téměř všude, kam lidské oko dohlédne. Za opravdu nejkrásnější, nejdelší a nejnavštěvovanější úsek je označován Skradinski buk. A to právem. Vodopád tvoří malé bariéry, ostrovy a jezera. Díky rozsáhlé síti stezek a lávek si jej můžete prohlédnout opravdu zblízka. Naučné stezka přes mosty a lávky vám zabere přibližně hodinku volné chůze a poskytne krásné a nevšední pohledy.

Krka

Kromě zmíněného vodopádu se můžete těšit i na další soustavy vodních kaskád, mezi které patří například Manojlovački slapovi, Roški slap či Miljacka slap.

Bohatá fauna, flora a několik historických staveb

Národní park Krka je charakteristický mimořádně pestrou a bohatou flórou. Na jeho území bylo nalezeno neuvěřitelných 860 druhů a poddruhů rostlin. Pokud se v parku na chvíli zastavíte a klidně postojíte, uvidíte velice pestrou faunu, kterou park skrývá. Všude kolem létají překrásní motýli a v řekách žije kolem osmnácti druhů ryb, z nich deset je endemických. Okolní les ukrývá na 222 druhů živočichů, kdy ze savců je nejhodnotnějších osmnáct druhů netopýrů.

V národním Parku Krka naleznete také zbytky bývalé hydroelektrárny a vodní mlýny. Takže až se například ubytujete v Šibeniku, zajeďte se podívat do parku Krka. Několik mlýnů se dočkalo obnovy a můžete v nich vidět prezentaci mletí obilí, praní a soukání sukna, tkaní tašek apod.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.