Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Slibná místa vaší dovolené v Záhřebu
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: June 17th, 2015

Hlavní město Chorvatska má hned několik míst, které stojí za návštěvu. Řeč je o vzácných pamětihodnostech i turistických místech, které pohladí oko.

Horní město (Gradec) hned vybízí k návštěvě věži Lotrščak, která je původně ze třináctého století, a která se nachází na jižním okraji Horního města. Dostanete se k ní cestou známou lanovkou, věž stojí hned u její horní stanice, kam se dostanete za necelou minutu. Ve věži Lotrščak je rovněž městské muzeum, ale především výhled na město, který je k nezaplacení.

Další turistická tečka na mapě je Kamenná brána (Kamenita vrata), jediná zachovaná z původně pěti bran Horního města. Kamenná brána a zároveň i poutní kaple Panny Marie je ze třináctého století a vede do údolí potoka Medveščaku.

Dalším místem, které stojí k návštěvě v Záhřebu, je barokní patrový komplex ze sedmnáctého století, tzv. Bánský dvůr je sídlem chorvatské vlády, nicméně i tam, i do chorvatského parlamentu na protější straně Náměstí Sv. Martina, se alespoň s průvodcem dostanete.

To gotický kostel Sv. Martina ze třináctého století, který se nachází na stejnojmenném náměstí, ve svém počtu navštíveností snad nemá konkurenci. Přestavěný byl kolem roku 1400, rozšířený pak v roce 1499. Kromě něj zkuste navštívit i jezuitský kostel Sv. Kateřiny s kolejí.

Mezi další významnou turistickou atrakcí Horního města patří i městské muzeum, které je bývalým klášterem klarisek. Naleznete jej na severním konci města s mohutnou hradební věží.

záhřeb

Kaptol pak nabízí k návštěvě katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a Sv. Štěpána. Tato katedrála vznikala na místě té starší, s původem ze dvanáctého století. Zajímavostí je, že kolem roku 1400 byli k její dostavbě povoláni řemeslníci z Prahy. V roce 1880 ale katedrálu silně poškodilo zemětřesení, musela tak být znovu přestavěna a opatřena novogotickým průčelím se dvěma 105 cm vysokými věžemi, které nahradily původní jednu věž.

V Kaptolu pak ještě můžete navštívit arcibiskupský palác, který má tři křídla kolem katedrály. V sedmnáctém století byl silně opevněn, avšak zbytky hradby s baštami se zachovaly.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.