Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Ivanić Grad u Záhřebu
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: March 22nd, 2015

V chorvatštině je slovo “grad” městem, což nás může trochu mást, a tady to taky vidíme, v Ivanic-Gradu dnes žádný hrad již není. To nám ale nebrání město k návštěvě doporučit.

Poloha a doprava

Ivanić Grad je menší město 40 km východně od Záhřebu, u dálnice A3 přímo pod exitem 7. Pokud jsme u pobřeží, nejblíže je asi Rijeka 200 km po dálnici A1 a již zmíněná A3. městem prochází železnice ze Záhřebu směrem na Daruvar, případně na Slavonski Brod. Ve městě, resp. pod dálnicí začíná důležitá silnice D43, která míří na Čazmu, Bijelovar a Burdevac. Městem protéká řeka Lonja.

ivanić grad

Historie

Podle archeologických je místo osídlené od pravěku, lidí tu žili v době římské, vedla tudy totiž silnice z Andautoniae Mursi. Pro listinné prameny platí, že se objevují až ve 12. a 13. století. V historických dokumentech se roku 1094 uvádí v rámci diecéze Dubrava také farnost Ivanićki. Předpokládá se, že již ve13. století biskup Štěpán Babonić zde postavil první dřevěný dům nebo tvrz, pak v 1. pol. 14. století biskup Ladislav de Kobol vybudoval město Castrum Novum. Jako farnost byla poprvé uvedena v roce 1334, v pozdějších staletí se nazýván Ostrov Ivanic. Město prosperovalo, půda zde byla úrodná, dařilo se chovu dobytka a vinohradnictví.
Turci město poprvé obsadili v 1. pol. 16. století, což zásadně změnila rozvoj oblasti. Velký počet obyvatel prchl a Turci plenili, co se dalo. Pak byli vyhnáni a město se stalo nárazníkovou pevností a ve 2. pol. 16. st. se tu postavila protiturecká pevnost, protože stará biskupský tvrz již nesplňovala požadavky doby. Nová pevnost byla obklopena vodními kanály, měla mohutné hradby, od 2. pol. 17. st. zde stávala dřevěná kaple sv. Ivana Capistrano a velká kasárna. Pevnost byla zrušena v roce 1776 a postupně zlikvidována. Vznikl zde park a roku 1831 nový kostel.
Dne 8. 6. 1871 dostal Ivanič-Grad statut města a toto datum se jako Den města oslavuje. Se stavbou železnice na konci 19. století se začalo město průmyslově rozvíjet.

Památky

Městská radnice poblíž kostela byla postavena v roce 1889, do té doby sídlila ve starých kasárnách, po kterých najdeme v budově zbytky základů. Zachovalé staré jádro města je významnou historickou a kulturní památkou, velký vliv tu zanechal z počátku 20. století český zahradník Vítězslav Durchánek, který tu založil dnešní park Štěpána Poseziji. Již jsme zmínili barokně klasicistní kostel sv. Petra, který stojí v místech předhradí pevnosti. Kaple sv. Jiří stojí na hřbitově v údolí Breska a je připomínaný již v roce 1770, dnešní stavba je ale z roku 1858.

Cestovní ruch

Ve městě se pořádá několik významných kulturně společenských a sportovních akcí, jmenuje třeba cyklistický závod Memoriál Štěpána Grgce, jezdecký maratón arabských koní “Moslavina v sedle”, již zmíněný Den města jako multikulturní přehlídka místních i celostátně známých umělců, Mezižupní tradiční karneval důchodců a občané Ivanic-Gradu, Mezinárodní filmový festival, Výstava a veletrh tykví, dýní a produktů a další.
V okolí města se nacházejí pěší stezky, cyklotrasy a dokonce i Bučijadská horská cesta, je zde i několik naučných stezek, jako např. Sudaric v lese Marča, Žutice u Bučijady. A nesmíme ani zapomenout na tradici pěstování, zpracování a také konzumaci vína.
Město, ostatně jako všude v Chorvatsku, nabízí vícero možností dobrého ubytování v různých cenových kategoriích. Jmenujme například hotel a motel Ivaničanka, hotel Sport, venkovský dům Kod Strica a další.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.