Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Klanjec
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: March 17th, 2015

Chorvatské městečko Klanjec se nachází se v západní části Krapinsko-Záhorské župy, na západní hranici jeho katastru na řece Sutle je i státní hranicí se Slovinskem.

Na severu se rozkládá masiv Cesarských hor s nejvyšším vrcholem Japica 509 m, centrální kopcovitá oblast dosahuje výšek 200 až 300 m nad mořem. Městečko je rodištěm Antona Mihanoviće, chorvatského básníka a hlavně autora chorvatské státní hymny. Stojí tu také proto jeho pomník.

Poloha a doprava

Město leží 30km severozápadně od Záhřebu, 90 km východně od Ljubljaně a 13km severovýchodně od Rijeky. Silnice D205 (Záhřeb – Maribor) ho spojuje s dálnici A2 (15 km) od exitu u Oroslavje.

Historie

Podél řeky Sutly vedla již v době římské důležitá obchodní silnice. Středověké osídlení zde pak mělo základ v hradu Cesargrad, který se uvádí od roku 1399 a roku 1463 na jeho panství připomíná Klanjec, ale je určitě mnohem starší, jakož i zmíněný hrad. V roce 1521 získal Cesargrad Tom Bakača Erdödy a jeho potomci tu žili téměř čtyři století. V roce 1573 byl hrad poprvé pobořen, zanechaly na něm stopy i turecké útoky. Na konci 16. st. již hrad ale nevyhovoval požadavkům vojenským a ani na bydlení a když pominulo i turecké nebezpečí, byl v údolí Sutly postaven nový a pohodlný zámek.

Památky

Starý hrad Cesargrad je ve zříceninách, i když byl udržován až do 19. století. Nový zámek, který stojí 5 kilometru jižně od města, je na druhou stranu jedním z nejvýznamnějších zámků v chorvatském Záhoří pro architektonickou hodnotu a historické hledisko. Nad hlavním portálem je erb majitele a letopočet 1603. Budova je ale také ve stavu zříceniny.
Náměstí Klanjece dostalo dnešní podobu v 19. století, kdy nastal velký stavební ruch související s rozvojem města a jeho stoupajícím významem pro zdejší kraj. Dominantou je Městský dům s krytou venkovní verandou a Městská knihovna. Z domů připomeneme ještě Stahuljakský dům a bývalé sídlo cesargradské ozbrojené stráže, který je od konce 19. století v soukromých rukách. Mohutná budova františkánského kláštera s kostelem Zvěstování Panny Marie byla postavena kolem roku 1630 a jde o jednu z prvních barokních sakrálních památek v Chorvatsku, v kostele je mauzoleum rodiny Erdödy.

Cestovní ruch

Střed města je parkově upraven, jsou ze pomníky (např. Antuna Mihanoviće), chodníky podél záhonů s růžemi, lavičky a podobně. Klášter je veřejnosti otevřen a je zde i galerie Antona Augusinčice. Okolní lesy a hory nabízejí vícero možností turistických tras, které nejsou nijak fyzicky náročné, ale nově zde byla zbudovaná eko-stezka Cesarská hora.

Klanjec Chorvatsko
Z akcí, které do města lákají větší počty lidí, to jsou například tradiční jarmarky, které se tu konají již od konce 19. století, a říjnový festival Poděkování podzimu s důrazem na oživení starých řemesel, krojů, hudby, lidových zvyků, obyčejů a kulinářských nabídek tradičních a mnohdy i velmi starých jídel.
Město nabízí několik možností ubytování, velice příjemný je hotel ve Staré Vodenici, nedaleko od města, či penzion Zelenjak Ventek.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.