Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Slavnost jedlých kaštanů v Lovranu
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: January 20th, 2015

Lovran je místem, které je připraveno na turisty v každém ročním období. V červnu zde můžete navštívit třešňové slavnosti, v létě se slunit na pláži, v zimě zajet do ozdravných lázní a na podzim se zúčastnit slavnosti jedlých kaštanů.

Kaštanovníků je v Lovranu opravdu mnoho, nejvydatněji rostou na svazích pohoří Učka. Kaštany se sklízejí v průběhu října a jsou buď ihned spotřebovávány nebo shrabávány do hromad a pokryté listím zde vydrží delší dobu. Kaštany to nejsou jen tak ledajaké, jedná se o odrůdu, která vznikla křížením domácích druhů divokých jedlých kaštanů a kaštanů z Dálného východu.

Místní obyvatelé jedlé kaštany upravují mnoha způsoby, naslano i nasladko. Oblíbenost těchto kaštanů zapříčinila vzniku Marunady, slavnosti kaštanů. Tradice oslavovat lahodnou chuť a vůni jedlých kaštanů vznikla v roce 1973, nejdříve jako náhodné tržní akce v říjnových víkendech, později však popularita těchto trhů vzrostla a trhy se začaly konat pravidelně.

Při slavnostech jsou stánky zaplněny rozličnými výrobky a dobrotami. Kaštany můžete ochutnat klasicky opečené na ohni nebo na desítky dalších způsobů. Pečou se z nich koláče, dortíky, koblihy, rolády, připravují se krémy, pěny, palačinky a dokonce i zmrzlina. Tradiční sladkou pochoutkou je závin zvaný marunčaja. Z vařených kaštanů se dělá pyré, ktreré spolu se šlehačkou patří k pochoutkám chorvatské kuchyně. Naslano se používají ve směsi se zelím v nakládané formě jako příloha, dále jsou přísadou do omáček, polévek, nádivek. Z mletých kaštanů se připravují krokety, ravioli a další druhy těstovin.

Lovran

Prodávají se tu také suvenýry zdobené snítkami s listy i plody jedlých kaštanů. Ochutnat můžete medovou rakiji zvanou medica. Med používaný při výrobě pálenky pochází právě ze snůšky květů jedlých kaštanů. Slavnost se koná vždy v polovině října a kromě gastronomického zážitku ojedinělých rozměrů vás čeká pestrý hudební a kulturní program. Ubytovat se můžete v několika apartmánech v Lovranu.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.