Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Buzet v srdci Istrie
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: January 12th, 2015

Buzet je jedním z typických istrijských měst. Má za sebou dlouhou historii, stojí na kopci a určitě stojí zato ho navštívit. Město se nachází v samém srdci severní části chorvatského Istrijského poloostrova.

Buzet je také známé jako město lanýžů, protože v této oblasti rostou ty nejcennější podzemní houby.

Poloha a doprava

Buzet leží na severním okraji Chorvatska u hranic, necelých 40 km jižně od Terstu, jen 26 km od sjezdu z dálnice A1. Z Rijeky je to sem asi 50 km, o něco málo méně z Umagu. Železniční stanice je vzdálená od středu města 5 km.

Historie

Staré Město Buzet stojí na 150 m vysokém kopci s výhledem na úrodného údolí řeky Mirny, novější část města zvaná Fontana leží na úpatí kopce. Kraj Buzestina je obydlena od starověku, v době bronzové se na vrcholcích začaly stavět opevněné osady. V letech 177 až 476 zde vládli Římané, pak patřil Buzet k Byzanci a po době stěhování národů se dostal do moci Chorvatů a Slovinců. Poprvé se Buzet připomíná v roce 804. Na počátku středověku patřilo město Frankům a po nich německým rodům. U té doby se dochovaly zříceniny Černého a Bílého město výše v horách a kostel Petrapilosa v údolí řeky Bracana.
Od roku 1421 Buzet ovládali Benátčané a město bylo přestavěno a nově opevněno, postaveny dvě brány, Velká a Malá, čtyři náměstí spojené třemi hlavními ulicemi, hlavní náměstí u farního kostela atd. Po pádu Benátské republiky se Istrie dostala pod rakouskou vládou, kde zůstala do roku 1918.

Památky

Hlavní památkou je farní kostel Nanebevzetí P. Marie (1784), v interiéru jsou varhany Gaetano Callida (1787), gotická monstrance (1453) a další vzácné liturgické předměty v klenotnici . Další kostel sv. Jiří (1611) je především znám benátským dřevěným oltářem. Ze světských staveb mimo již zmíněné dvě brány (1547), stojí za pozornost Kapitánský palác s erby a neobvykle řešeným portálem ze 17.st., Pařížský palác či sýpka s erby buzetského starosty (1514). Chloubou města byly kašny s barokní výzdobou z 18. století.
Z dalších památek zmíníme další kostely, například sv. Máří Magdalénu (1325), hřbitovní kostel sv. Vida (1653) se starší zvonicí a sochou sv. Vida (1414), barokní kostel sv. Anny s křížovou dispozicí, a kostel sv. Jana (1634) s vyřezávaným oltářem.
Oblastní muzeum Buzeština má archeologické a historické oddělení, bohaté etnografické sbírky. Muzeum se nachází v budově z roku 1639 a v dalších pěti budovách z 16.st., kde se představují pekárna, kovárna, metaři a podobně, předvádějí se další stará řemesla jako workshopy.

Zajímavosti

V Buzetu je v provozu známý pivovar a pivem “Favorit”, na jižní straně města je pramen sv. Jana, kde se začalo v roce 1930 s rozvod vody pro téměř celé Istrii. Ve městě na letní scéně je možno si prohlédnout dělo Venetian Bombarda z 15. století.

buzet istrie

Okolí

Město nabízí velmi krásné okolí, památky jako zříceniny hradů, církevních staveb a podobně, hory s úžasnými výhledy, krásná údolí a soutěsky, romantické vesničky. Butoniga je umělá vodní nádrž, která se používá pro zásobování kraje vodou. Tzv. Istrijská Sahara je plocha bez vegetace, největší lípa v této části Istrie se nachází v malé obci Slum, severně od Buzetu.
Minjera je nejstarší bauxitový důl v Evropě v údolí řeky Mirna pod Sovinjakem, kde byl těžen již před 400 lety. Významné památky nabízejí nedaleká město Hun, jako údajně nejmenší město na světě, Roc (Roč) třeba s replikou Gutenbergovy knihtiskárny a románským kostelem sv. Roch s freskami ze 14. a 15. století. Jediný dochovaný pranýř v podobě lidských postav se nachází v blízké obci Salez a místní lidé také mu říkají Berlín. Jižně od Saleze jsou na kopci zbytky starého hradiště sv. Jiří.
Z hradů můžeme doporučit Pietrapelozu nad řekou Mirna 6 km západně od Buzetu, kde stojí na dominantním vysokém útesu.

Cestovní ruch

Město v sobě snoubí duch starověku, novější historie, zejména na akci Subotina. V tento den, první neděli po svátku sv. Marie se otevřou staré řemeslné dílny, pekárna, kovárna, lékárna a další, na ulici hrají hudebníci na tradiční nástroje, předvádí se lidové divadlo, je zde plní stánků s prodejem tradičních výrobků, ale i zmrzliny, zábava trvá dlouho do noci. Pořádá se tu ale i mnoho jiných kulturních, společenských a sportovních akcí.
Z ubytovacích možností upozorníme na Vela Vrata Hotel (hotel u velké brány), Hotel Fontanu, Robinsonský camp Raspadalicu, dále se nabízejí k ubytování mnohé venkovské domy a soukromé pokoje či apartmány v Umagu.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.