Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Vnitrozemí Istrie
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: December 20th, 2014

Většina turistů směřuje na pobřeží, takže jim bohatství vnitrozemí zůstává skryto. Zvlněnou krajinou se klikatí úzké silničky vedoucí k půvabným městům na kopcích.

Tato oblast Istrie, které se přezdívá „nové Toskánsko“, se může pochlubit výbornými víny a lanýži, které se mohou směle srovnávat s těmi nejvyhlášenějšími pochoutkami z Francie a Itálie. Lahodné lanýžové speciality můžete ochutnat v některé z mnoha venkovských restaurací. V posledních letech se na Istrii rozvíjí populární agroturistika a tradiční farmářské usedlosti se přestavují na restaurace a penziony.

Přibližně 35 km severně od Poreče leží Pazin, který je dobrou výchozí základnou pro výlety do vnitrozemí. K jeho zajímavostem patří hrad a strmá vápencová propast o hloubce 100m. Nejtypičtějším istrijským městem je Motovun, ležící na kopci přibližně 20km severně od Poreče. Prostředí je přímo idylické – podél příjezdové cesty se v údolí řeky Mirna rozprostírají vinohrady a klikatící se silnice se vine nahoru do zelených svahů k malebnému historickému městečku s červenými střechami a mnoha římskými a benátskými památkami.

istrie

Díky věhlasným lanýžům si proslulost vydobylo i městečko Buzet, kde se každoročně v září pořádá lanýžový festival. V sezóně zde spatříte muže, jak se vydávají tuto voňavou lahůdku hledat s vycvičenými psy do lesů.

Západně od Motovunu leží město Grožnjan, které je zářivým příkladem toho, co ze starého a zanedbaného města může vzniknout, pokud místní samospráva uvažuje konstruktivně. Grožnjan pomalu vymíral, dokud radnice nerozhodla, že bude pronajímat domy za nízké nebo nulové nájemné, čímž přilákala záplavu umělců a řemeslníků. Dnes je ve městě několik desítek dílen a ateliérů a funguje zde mezinárodní škola pro mladé hudebníky. Při toulkách dlážděnými ulicemi vás často bude provázet klasická hudba. Ve městě není povolena automobilová doprava, což je pro procházky mezi uměleckými a řemeslnými dílnami ideální.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.