Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Rijeka
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: December 17th, 2014

Jediným velkým městem v oblasti Kvarneru a důležitou dopravní tepnou je Rijeka. Je zde přístaviště trajektů a na blízkém ostrově Krk i letiště.

Zlatý věk jako rušný přístav zažilo město Rijeka v dobách habsburské monarchie a už od 19. století mělo železniční spojení do Vídně a Budapešti. Dnes se tato průmyslová metropole snaží, aby turisté nespěchali k nejbližšímu trajektu nebo autobusu, ale zůstali alespoň na jeden nebo dva dny. Přes tzv. Mrtvý kanál vede nový most pro pěší a na veřejných místech se začínají objevovat díla současného umění.

rijeka

Centrem společenského života v Rijece je elegantní Korzo, ulice která vede napříč středem města. Většina nejlepších obchodů, kaváren a impozantních budov je právě na Korze, kde také v některé z kaváren nejlépe zažijete tu pravou atmosféru města. Středověkou městskou branou se můžete vydat do starého města – Stari grad, kde se rázem ocitnete v úplně jiném světě, na hony vzdáleném řádu 19. století, který panuje všude kolem. V této zanedbané historické čtvrti stojí římský oblouk a kostel sv. Víta, zasvěcený ochránci města. Vzorem při stavbě kostela, který částečně pochází ze 17. století, byla bazilika Santa Maria della Salute v Benátkách. Podle jedné místní legendy za znesvěcení kostela zaplatil jistý vandal životem, když se navěky propadl do země.

Vydáte-li se autobusem nebo pěšky po 561 schodech nahoru do prudkého kopce k pevnosti Trsat ze 13. st., budete odměněni nádherným výhledem na město. Hrad sice nepatří mezi nejhezčí pevnosti v Evropě, ale výhled stojí rozhodně za to a navíc se zde v létě pořádají koncerty klasické hudby. Nedaleký poutní kostel Panny Marie Trsatské je místem, kam hlavně ženy připevňují tabulky s prosbami a vyjádřením svých díků. Podle legendy sem byl anděly po vyhnání křižáků ze Svaté země ve 13. století z Nazaretu přenesen do bezpečí dům Marie a Josefa (tzv. Svatá chýše). Po třech letech v Rijece byl dům opět přesunut, aby spočinul na konečném místě v Loretu v Itálii.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.